Laktoz intoleransında beslenme

Laktoza son mu? Bu mümkün mü? Böyle bir durumda ne yiyebilirim?

Tespit edilen bir laktoz intoleransında beslenme değişikliği önemlidir, ancak bu düşündüğün kadar kötü değil. Burada, günlük yaşamında laktoz intoleransıyla beslenmeye ilişkin birkaç ipucu bulabilirsin.

 

  1. Az laktozlu veya laktozsuz mu? Kendi beslenme uzmanın ol

Şimdi olabildiğince az laktozlu ya da laktozsuz beslenmek önemlidir. Toplumumuzda bu imkansız mı? Endişe etme – çok sayıda ürünün süt şekeri içerdiği doğrudur, ancak zamanla çok sayıda laktozsuz alternatifin de olduğunu tespit edeceksin. Ve çeşitli web sitelerinde, bloglarda ve yemek kitaplarında sayısız laktozsuz tarifler de var. Yani iyi bir yemekten vazgeçmek zorunda kalmayacaksın.

Bu arada:Laktoz intoleransı olan her kişi kendine özgü bir süt şekeri tolerans sınırına sahiptir. Bazıları süt şekerini hiç kaldıramaz, bazıları ise küçük miktarları kaldırır. Ne kadar laktoz kaldırdığını veya hangi ürünlerden uzak durman gerektiğini zamanla kendi başına öğreneceğine kesin gözle bakabilirsin.

 

  1. Laktoz preparatları:Günlük yaşamdaki küçük kurtarıcılar

Senaryomuz:İş ortağıyla restorana gidiyorsun, menüde yakından uzaktan laktozsuz bir yemekten yok. Veya:Annen sana doğum gününe lezzetli bir çikolatalı pasta yapmış ve onu hiç de reddetmek istemiyorsun. Günlük hayatta sayısız olan böyle anlar için sana laktoz preparatları yardımcı olur. Onlar vücutta bulunan laktaz enzimini içerir, bu sayede süt şekeri sindirimini desteklerler ve günlük hayatta stresin çoğuna karşı koymana yardımcı olurlar. Böylece yukarıda bahsi geçen senaryolardan kurulmuş olursun.

 

  1. “Laktozsuz” ürünler:Her zaman en iyi alternatif değil

Cazip görünüyor:Tüm süt ürünleri süpermarkette laktozsuz varyant olarak da mevcut. Gerçekten de “laktozsuz” etiketine sahip ürünlerin yelpazesi gittikçe artıyor. Tabii ki bunun iyi bir yanı da var. Yine de şuna dikkat etmelisin:Zaten neredeyse hiç süt şekeri içermeyen, “laktozsuz” etiketine sahip gıda maddeleri var. Örneğin tereyağı veya eski kaşar. Kesin “laktozsuz” bir tanım çoğu zaman onları sadece gereksiz şekilde pahalı hale getiriyor ve daha çok gıda maddesi endüstrisinin cirosuna yarıyor.

 

  1. İkincil laktoz intoleransında beslenme

İkincil laktoz intoleransında önce tetikleyen hastalık (ör. bağırsak iltihaplanması (Morbus Crohn), hassas bağırsak) tedavi edilmelidir. Bu süre zarfında laktozsuz beslenmelisin, bu bağırsağını koruyacaktır. Ardından, doktorundan onay alarak azar azar tekrar laktoz içeren gıda maddeleri tüketebilirsin.

 

  1. Doğuştan laktoz intoleransında beslenme

Burada hızlı davranmak gerekir. Bu sayede bebeğin sıvı kaybı ve eksik beslenmesi önlenir. Çocuğa özel laktozsuz bebek besini verilir ve çocuk ileride de sıkı bir laktozsuz diyete uymak zorundadır.

 

 

  1. Başka yararlı ipuçları
  • Yeterli kalsiyum almaya dikkat et. Besin maddesi normalde vücuda çoğunlukla süt ürünleri üzerinden aktarılır. Çoğu meyve ve sebze türleri yeterince kalsiyum içerir. Doktorun sana ek olarak kalsiyım preparatları yazabilir.
  • İnek sütü yerine lezzetli, laktozsuz alternatiflere, ör. soya, badem veya kokos sütüne ne dersin?

Bazı laktoz içeren gıda maddeleri laktoz intoleransında da iyi kaldırılabiliyor, çünkü çoğu zaman 100 gramda 0,1 gramdan daha az laktoz içerirler. Doğal yoğurtlar, uzun süre olgunlaşmış sert peynir türleri bunların arasında yer alıyor. Burada da şu kural geçerlidir:Dene. Herkes aynı miktarı kaldıramayabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir