Canlandırıcı ve şifalı: Nane

Nane bitkisinin canlandırıcı baharlı kokusu sadece yaz kokteyllerini ve tatlı yemekleri canlandırmıyor, aynı zamanda şifalı etkiye de sahip – hem de sadece solunum yolu hastalıklarında değil. Nanenin yapraklarında bulunan nane yağı hem virüslere karşı etkilidir, sindirimi hızlandırıyor, hem de zihni canlandırıyor. Hoş kokulu şifalı bitki hakkında burada daha fazlasını öğreneceksiniz. Hem de yaz aylarında küçük, canlandırıcı içecek için lezzetli bir tarifimiz var.

 

  1. Sindirim şikayetlerine karşı nane

Sindirim sorunlarında veya ağır bir yemekten sonra nane mideyi ve bağırsakları tekrar düzeltmeye yardımcı olur. Midedeki mide suyu salgısını uyarır – böylelikle sindirim desteklenir ve yanı sıra iştah uyandırılır. Bağırsakta şişkinlikler hafifletilir, bu sayede karın ağrıları da önlenebilir. Kronik karın ağrılarında nane papatyayla birlikte (ör. demleme çay şeklinde) tüketilmelidir.

  1. Hassas bağırsak sendromunda nane

Çok yaygın olan hassas bağırsak sendromunda nane, sıkça yan etkileri beraberinde getiren alışılagelmiş ilaçlara iyi bir alternatif teşkil ediyor. Nane sayesinde bağırsak kasları gevşer ve sinir hücreler sakinleştirilir, içerdiği mentol sayesinde ise ağrı hissi azaltılır. Bu konuda mide suyuna dayanıklı nane yağı kapsüllerinin alınması tavsiye edilir.

  1. Solunum yolları hastalıklarına karşı nane

Nane yağı sıvı salınımını destekleyici ve anti bakteriyel etkiye sahiptir ve solunum yollarını açar. Nane banyosu yapın veya naneyle solunum yapın.

  1. Baş ağrılarına karşı nane

Nane yağı gerilim tipi baş ağrılarında kasılmayı giderir. Yağdan birkaç damla alnına ve şakaklarına sürmen yeterlidir. Bu arada, nane yağı eczaneden aldığımız sıkça kullanılan ağrı kesici haplar kadar etkilidir. Haplar ise düzenli alındıklarında vücuda yüklenirler.

  1. Ağız sağlığı için nane

İşlenmemiş nane yaprakları veya (sıcak ya da soğuk) bir nane çayı antiseptik etkiye sahiptir ve bu nedenle gargarası olarak kullanılmaya son derece uygundur. Mentolü sayesinde nane ferah bir nefes sağlar. Ağız mukozası iltihaplarında da nane şifalı etkiye sahiptir.

 

Tarifimiz:Ferahlatıcı misket limonlu naneli su

Bu içecek özellikle sıcak günlerde harika bir ferahlama sağlar. Kış günlerinde malzemelere sıcak su dökmen yeterlidir; böylece soğuk algınlığına karşı bağışıklık kazanırsın.

  • 1 litre soğuk su (dinlenmiş)
  • 8 yaprak taze nane
  • Yaklaşık baş parmak büyüklüğüne taze bir zencefil parçası
  • 2 adet misket limonu
  • Buz parçaları

 

  1. Naneyi yıkayın ve küçük doğrayın, zencefili yıkayın ve ince dilimler halinde kesin. Misket limonlarını sıkın.
  2. Malzemeleri büyük, su dolu bir sürahiye koyun, buzları ekleyin ve biraz demlemeye bırakın. Biraz daha tatlı sevenler biraz bal veya agave şurubu ekleyebilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir