Doğal kalsiyum kaynakları

Süt ürünleri çoğu zaman reklamlarda “kalsiyum tedarikçileri” olarak tanıtılıyor, çikolatalı gofret sayesinden “ekstra kalsiyum porsiyonu” ile beslenen, ışıldayan beyaz dişlere sahip çocuklar gösteriliyor. Hayvan sütünün kalsiyum zengini olduğu doğru. Ancak bunu pek kaldıramıyorsan, gönül rahatlığıyla kalsiyum içeren gıda maddelerinden el atabilirsin. Bunların hangileri olduğunu ve kalsiyumun vücuda nasıl fayda sağladığını buradan öğreneceksin.

 

1.Güçlü kemikler için kalsiyum

Kemiklerimizin büyük bölümü kalsiyumdan oluştuğundan, vücudumuza yeterince kalsiyum vermeye de özen göstermeliyiz. Çünkü kalsiyum eksikliği kırılgan kemiklere (kemik erimesine), hatta çocuklarda raşitizme yol açar. Kalsiyum güçlü kemiklerin yanı sıra sağlam dişler sağlar, kan pıhtılaşmasını, kasların büzülmesini ve vücuttaki uyarı aktarımını destekler.

 

2.Kalsiyum içeren gıda maddeleri

Sadece süt içemediğin için doğal kalsiyum alımından vazgeçmek zorunda değilsin. Çoğu meyve ve sebze türleri yeterince kalsiyum içeriyor. Özellikle pırasa, rezene, brokoli veya lahanadan âdeta kalsiyum fışkırıyor. Ancak susam, ceviz, hurma, hatta maden suyu bile bu besin maddesini içeriyor. Belki de – doktorunla görüşerek kalsiyum preparatları alman da mantikli olabilir.

 

3.Birlikte güçlü:D vitamini ve kalsiyum

Sadece D vitamini ile kombinasyon halinde kalsiyum vücutta depolanabilir. Örneğin balık, mantarlar veya yumurta sarısı yoğun D vitamini içeren gıda maddeleridir. Ancak temiz havada hareket çok daha etkilidir:Güneş ışınları sayesinde cildimiz D vitamini üretebilir. Öyleyse dışarı çıkalım ve güneş ışınları depolayalım!

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir