Gün ortası kısa uyku: Büyük etkiye sahip küçük mola

Öğle uykusu, şekerleme veya gün ortası kısa uyku:Tümü, herkesin istediği, ancak çok azımızın gerçekten yapabildiği, aslında hak ettiğimiz öğle uykusunu tanımlıyor. Oysa ki günlük iş hayatında bile birkaç dakika kestirmek için sayısız neden var. Çünkü gün ortası kısa uyku bizi sadece daha performanslı değil, aynı zamanda daha mutlu yapar. Bunun nedenini ve en iyisi nasıl “kestireceğini” buradan öğrenebilirsin.

 

Bunu tecrübe etmeyen var mı? Öğle yemeğinden sonra işe döneriz, ama bir şekilde sabahki konsantrasyonu ve odaklanmayı yakalayamıyoruz. Bunun nedeni biyolojik ritmimizdir. Bize öğle saatlerinde yorgun ve bitkin hissetmemizi ‘söylüyor’.

Çoğu o anda kabul görmüş bir fincan kahveye el atıyor. Ama onun etkisi uzun sürmüyor – ve canlandırıcı etkisi kendini ancak yaklaşık 30-40 dakika sonra gösteriyor

Öğle saatindeki gün ortası kısa uyku çok daha sağlıklı ve etkilidir. Yaklaşık 10-30 dakika arası bir uyku günün ger kalanı için tekrar yeni enerji depolamak için yeterlidir. Ayrıca bir şekerleme sadece beynin yenilenmesine ve rahatlamasına yaramıyor. Moralin kötüyse gün ortası kısa uykunun moralimizi düzelttiği kanıtlanmıştır: Çünkü sadece birkaç dakika uyku “iyi hissetme hormonumuz” olan serotonin konsantrasyonunu yükseltiyor. Bu sırada “stres hormonu” olan kortizol metabolize edilir.

 

İşte gün ortası kısa uyku şu şekilde başarılı olur:

  • Doğru zamanı seç: En iyisi öğle veya erken ikindi zamanıdır. Vücudunu dinle:Kendini yorgun hissettiğinde zaman doğrudur.
  • Kendine doğru ortamı oluştur: Oda biraz karartıldığında vücudumuz için uykuya dalmak kolaylaşır. Bir uyku maskesi de yardımcı olabilir. Belki de sana rahatlatıcı müzik veya tam sessizlik iyi gelir.
  • Rahatına bak: Uyumaya uygun, rahat bir vücut pozisyonu al. Kanepe veya bir yatak, çalışma masası da olabilir.Kollarını masanın üzerine çapraz yerleştir ve kafanı üzerine koy. Ofis koltuğunda uyuyorsan, belki bir boyun yastığı yardımcı olabilir.
  • Alarmını ayarla: Yanlışlıkla derin uyku sürecine girmemek için, yaklaşık 15-20 dakika içinde çalacak olan alarmını kurmalısın. Ama gün ortası kısa uyku sırasında cep telefonunun sessiz getirilmiş olmasına dikkat et.
  • Gün ortası kısa uykudan sonra ayağa kalk: Kendini hâlâ yorgun hissetsen veya hiç uyuyamadıysan bile:Alarm çaldıktan sonra kalkman önemlidir. Biraz hareket ederek, bir bardak su içerek veya gerilip vücudunu esneterek kan dolaşımını hızlandır. Parlak ışık veya temiz hava da tekrar tam ayılmana yardımcı olacaktır.
  • Düzenli aralıklarla yap: Şekerleme için her zaman kusursuz ortam koşulları olmasa dahi:Alıştırmayla olacaktır. Günlük hayattaki düzenli dinlenme seni daha performanslı ve daha mutlu yapacaktır. Bu arada:Haftada sadece üç gün ortası kısa uyku kalp krizi riskini % 37’ye kadar azaltabiliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir